Brno 16.července 2020, den, kdy se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 11.ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií.Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, jejíž kategorizace v historii 15.ročníků je bližší specifikům jižní Moravy, např.nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd.Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických jihomoravských producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů.Druhým kladem jihomoravského systému tzv.„ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2020“, umisťují se na „druhém místě“.
V 15.ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 170 výrobků od 46 výrobců, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2020“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2020“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“.
Výrobky hodnotily dvě 7členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:
- Jihomoravský kraj hejtman JUDr.Bohumil Šimek - Mendelova univerzita v Brně rektorka prof.Ing.Danuše Nerudová, Ph.D.- VFU Brno rektor prof.MVDr.Alois Nečas, Ph.D., MBA - RAK Jm kraje předseda představenstva Ing.Václav Hlaváček, CSc.
„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2020“
15.ročník
Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:
1.Pekařské výrobky
Koláč ze skanzenu – Martina Harnošová
2.Cukrářské výrobky
Větrník – JK CUKRÁRNA s.r.o.
3.Mléko a mléčné výrobky
Kozí sýr přírodní dlouho zrající – Markéta Palánová
4.Maso a masné výrobky - tepelně opracované
Uzený špek z boků – Bedřich Vlach
5.Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků
Paštika Švestková s Rumem a tymiánem – e-jídlo.cz, s.r.o.
6.Ryby a rybí výrobky
Pstruh duhový – S.M.K., a.s.
7.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Tuřanské kysané zelí přírodní – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
8.Mražené výrobky
Maková zmrzlina – Jiří Grygar Janský
9.Hotové výrobky – ostatní
Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.
10.Ostatní potravinářské výrobky
Želé ze slámového vína odrůdy Frankovka – Oldřich Drápal
11.Nealkoholické nápoje
Tuřanská zelná šťáva – AGRO Brno - Tuřany, a.s.
12.Alkoholické nápoje (kromě vína)
MarhuLové Sladké – Ing.Pavel Lacina